Categorías

Saps que les habilitats blanes constitueixen un dels pilars de l'èxit laboral?

Les habilitats blanes o soft skills són aptituds directament relacionades amb la comunicació i la interacció que faciliten i milloren l'experiència en l'àmbit laboral. Es tracta de competències molt lligades a la personalitat i cada vegada més valorades per les empreses, ja que aporten benestar i resultats.

Encara que solen ser les habilitats dures, també conegudes com a competències tècniques, les que determinen la incorporació a un lloc d'ocupació o les que poden quantificar-se amb major facilitat, les habilitats blanes afavoreixen la conservació i l'èxit del treball.

El pes que aquestes aptituds han guanyat en el mercat laboral explica que s'hagen convertit en una de les tendències clau en emprenedoria. Descobrir-les, treballar-les i potenciar-les implica, per tant, una gran oportunitat i un avantatge competitiu notori.

A València Activa, t'expliquem tot el que necessites saber sobre les soft skills, quines són les principals i en què es diferencien de les habilitats dures.

Diferències entre hard skills i soft skills

Les habilitats dures engloben aquelles aptituds que depenen del coneixement acadèmic o tècnic. Aquestes s'acrediten amb títols, certificats i, fins i tot, experiència, i es plasmen amb claredat en els currículums.

Les hard skills constitueixen un requisit per a optar a la gran majoria de llocs de treball. Entre elles, les més demandades solen ser la formació específica, relacionada amb la naturalesa del lloc, i el coneixement tècnic, que abasta diverses destreses i el maneig d'eines i recursos.

Al seu torn, altres habilitats dures que tenen gran importància en l'àmbit laboral són les competències per a la redacció i la comprensió de textos o el control de l'anglés i altres idiomes.

Existeixen una infinitat de hard kills que, en l'actualitat, són especialment rellevants en moltes ocupacions, com les habilitats amb aplicacions digitals i uns certs coneixements informàtics o analítics, com l'anàlisi de data.

Si bé aquestes competències tècniques mantenen la seua rellevància i es multipliquen entre els requisits de les empreses, cada vegada es veuen més complementades i reforçades per les soft skills.

Aquestes, a diferència de les anteriors, no es poden acreditar de manera tangible, però es veuen reflectides en la manera de ser i de desenvolupar-se en qualsevol àmbit. Constitueixen habilitats transversals que garanteixen l'èxit en el desenvolupament de les activitats i en les relacions interpersonals. Per tant, comporten beneficis directes per a les companyies, que les veuen traduïdes en desenvolupament professional i creixement empresarial.

Quines són les habilitats blanes?

Les soft skills comprenen un ventall ampli d'habilitats humanes que marquen la diferència respecte als treballs automatitzats i fomenten el desenvolupament òptim de l'activitat laboral.

Algunes de les competències blanes més reconegudes són la creativitat, la intel·ligència emocional, el pensament crític, la capacitat per a gestionar i resoldre conflictes, la flexibilitat i l'adaptabilitat, la planificació i la gestió del temps o la presa de decisions.

Totes aquestes aptituds comporten confiança i seguretat en el treball exercit i incrementen les possibilitats de desenvolupament professional, ja que afigen valor als perfils laborals. A més, comporten una garantia enfront de possibles problemes o imprevistos. En conjunt, suposen un augment de la productivitat.

Així mateix, moltes altres soft skills tenen una repercussió molt positiva en la comunicació en l'àmbit de treball, ja que concerneixen directament a la interacció i les capacitats per a coordinar-se i cooperar amb la resta del personal.

Alguns dels exemples més destacables són la comunicació i l'escolta activa, la capacitat de lideratge i de treball en equip o l'habilitat per a negociar i arribar a acords.

Totes aquestes competències transversals afavoreixen un bon ambient de treball, motivació, optimisme, empatia i una millora important de la comunicació. Així doncs, constitueixen un dels pilars de l'èxit laboral, conseqüència de la suma i l'equilibri entre les habilitats dures i blanes.

Categorías