Categorías

Aptitud o actitud: què és més decisiu a l'hora d'emprendre

Prendre la decisió d'emprendre pot donar vertigen i generar dubtes al principi. Són molts els factors que cal sospesar abans de fer el pas, i alguns d'ells resulten determinants per a tindre èxit o no en el projecte.

L'aptitud i l'actitud de les persones que integren el negoci són uns d'aquests factors, però quin cobra més rellevància a l'hora d'emprendre?

L'aptitud es defineix com la capacitat per a operar competentment en una determinada activitat. En canvi, l'actitud fa referència a la disposició d'ànim que es manifesta.

Segons aquestes accepcions, podria semblar que el més rellevant és el més tangible, allò que es pot mesurar sobre la base d'un currículum i una experiència. No obstant això, la formació i la capacitació tenen la mateixa importància que la bona predisposició i les soft skills en l'emprenedoria.

La importància de l'actitud en emprenedoria

 

La predisposició és la base de l'emprenedoria. Per a llançar un projecte propi, potenciar-lo i rendibilitzar-lo, cal tindre confiança en ell i ser valent i persistent per a donar-li tot el suport necessari.

L'actitud engloba la voluntat i l'esforç per aconseguir les metes establides, l'autoconfiança i la capacitat de transmetre-la a la resta.

Una bona actitud es contagia, per la qual cosa la motivació i la comunicació formal i informal milloren si existeix una bona disposició generalitzada.

Molts d'aquests avantatges lligats a l'actitud constitueixen habilitats que cobren cada vegada més rellevància en l'àmbit laboral. Es coneixen com a soft skills i s'erigeixen en una de les noves tendències en emprenedoria.

Abordar les situacions des d'una perspectiva humana, tindre predisposició per a escoltar i adaptar-se a canvis, dedicar-se al projecte i implicar-se plenament en ell són accions que marquen la diferència a l'hora d'emprendre.

Quines aptituds ha de tindre una persona emprenedora?

 

Més enllà de la magnitud de l'actitud en l'emprenedoria, les aptituds van estretament lligades i són igual de necessàries.

D'una banda, existeixen aptituds específiques per a cada perfil professional que es converteixen en un requisit indispensable a l'hora d'emprendre. Els coneixements són molt rellevants; per això la formació té tant de pes i és una altra de les tendències a l'alça en l'àmbit de l'emprenedoria hui dia.

No obstant això, més enllà de les aptituds que s'adquireixen en una formació especialitzada, existeixen moltes altres que, així mateix, són crucials. Una gran quantitat d'elles són innates o s'aprenen amb el temps si van lligades a una bona actitud i a un entorn favorable.

La capacitat de lideratge és una de les habilitats més requerides. Aquesta pot formar part de la teua personalitat o pots desenvolupar-la mitjançant treball i una bona actitud que t'ajude a confiar en tu i en els teus projectes i a comunicar-te amb el teu equip de manera idònia.

Igualment, la capacitat per a assumir riscos i enfrontar i resoldre problemes de la millor forma possible és una altra qualitat bàsica que necessitaràs per a tirar avant el teu negoci. Sempre sorgeixen imprevistos i situacions complexes amb les quals cal bregar, per la qual cosa saber gestionar-les i solucionar-les t'aplanarà el terreny en gran manera.

Tindre habilitats per al treball en equip és una altra de les bases. Tant per a relacionar-se amb altres entitats com per a coordinar-se amb els treballadors i les treballadores i entaular relacions socials favorables fa falta una bona comunicació.

Les aptituds són infinites: capacitat d'aprenentatge, creativitat, assertivitat, empatia, seguretat, responsabilitat... Totes elles, unides a l'actitud, conformen els pilars fonamentals de l'emprenedoria.

A València Activa t'animem a emprendre i a potenciar al màxim les teues aptituds i actituds per a aconseguir les teues metes.

Categorías