Categorías

La importància de tindre referents femenins en ciència i tecnologia

La presència de dones en carreres i oficis vinculats a la ciència és cada vegada major, però encara existeixen moltes barreres per a aconseguir la igualtat de gènere en aquest àmbit. Des de la infància, l'elecció d'assignatures ja es veu condicionada per la falta de referents i evidencia notables diferències entre unes i altres àrees.

Dissabte passat, 11 de febrer, es va commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Arran d'aquesta data, des de València Activa visibilitzem la situació actual de la dona en llocs científics i tecnològics, analitzem les possibles millores i plantegem opcions per a assolir la igualtat.

Mitjançant la commemoració de dies com aquest, es dona més visibilitat a la labor de les científiques i a les mancances que encara existeixen. L'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar aquesta celebració per primera vegada en 2015 amb l'objectiu d'incrementar la participació i la inclusió de les dones i les xiquetes en el món de la ciència i la tecnologia, i contribuir així a trencar la bretxa de gènere.

Dones referents

A més de donar-li més veu al treball de les investigadores i acabar amb els estereotips de gènere que existeixen respecte a professions masculinitzades, el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència posa de manifest la necessitat de referents femenins en aquests camps.

Pel fet que la desigualtat s'aprecia des de l'etapa educativa, on moltes xiquetes i dones joves no opten per assignatures o carreres científiques, és imprescindible que el nombre de referents en ciència i innovació continue augmentant i servisca com a inspiració i espill en el qual mirar-se per a les futures generacions.

Promoure la vocació per disciplines i estudis cientificotècnics entre les xiquetes i les joves continua sent una de les labors fonamentals per a posar fi a la situació de desigualtat.

DoneStem

A València Activa, visibilitzem el paper de les dones en la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques, i animem les xiquetes a triar aquestes carreres. Per a això, impulsem iniciatives com DoneStem.

Mitjançant aquest servei, acostem la ciència i la tecnologia amb les biografies de dones que han marcat la història en els camps STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). D'aquesta manera, contribuïm a avançar cap a un model d'aprenentatge que ajude xiquetes, adolescents i famílies a endinsar-se sense límits en aquestes àrees.

Si vols conéixer la trajectòria de grans dones que, amb el seu talent, el seu esforç i la seua dedicació, van realitzar aportacions de molt de valor per a la nostra societat, endinsa't en l'univers #DoneStem.

També pots sumar-te a la iniciativa i enviar-nos a donestem@valenciactiva.es la teua proposta amb el nom, el camp de treball i la principal aportació de la científica o tecnòloga que penses que pot formar part de l'equip.

Categorías