Categorías

"Emprendre no és un camí fàcil, però rebre assessorament gratuït ajuda i és una meravella"

Com tota persona emprenedora, Mamen Monsoriu Melero, tenia molts dubtes a l'hora de posar en marxa el seu projecte. L'única cosa que tenia clar i definit era la idea: volia crear un espai on la gent poguera crear i sentir de prop tot el que ofereix la ciutat de València en matèria cultural. Amb 25 anys, ha fet realitat el seu somni gràcies a l'assessorament que ha rebut per part de València Activa.

Mamen va acudir al Centre de Recursos Empresarials i d'Emprenedoria Petxina, on, de forma personalitzada i gratuïta, ha rebut tota la informació que necessitava per a fer el salt i crear el seu propi negoci. El dissabte 30 de novembre, Mamen obri les portes del seu projecte: ‘El Imperio de los Libros’. Situat en el barri de Russafa, es tracta d'un espai que té com a gran protagonista a la cultura. No és només una llibreria, és molt més, és un punt de trobada per a les persones que estimen la cultura i volen viure-la. Sí que vols saber com Mamen va poder fer realitat el seu somni, gràcies a l'assessorament de València Activa, no et perdes aquesta entrevista.

Què distingirà ‘El Imperio de Los Libros’ de la resta de llibreries? Té algun factor diferencial?

Sí, de fet, és pràcticament tot el contrari. És una llibreria des del primer moment reinventada. Bàsicament la meua intenció és que no siga una llibreria a l'ús, sinó que la part de llibreria siga més aviat com els ciments i el lloc. És a dir, no vull que siga una simple botiga, vull que la gent entre i es quede, que tinguen alguna cosa amb el que identificar-se. Des d'un sofà, un café o simplement que se senten a prendre's un *vermú amb una llibreta i poder escriure, o xarrar, vull que les persones que vinguen troben un taller que poder realitzar o qualsevol activitat com una presentació. En definitiva, que tothom tinga alguna cosa amb el que dir: “no estic tan lluny de la cultura, la sent a prop”. Que cadascun trobe, dins d'una gamma tan àmplia com és la cultura, el seu lloc. I, per descomptat, vull que tot això, es trobe i es focalitze en aquest espai. És un lloc que porte moltíssim temps buscant i al final l'he creat jo.

Com vas arribar al moment de prendre la decisió d'emprendre?

Jo sóc biotecnòloga, no té res a veure amb l'àmbit cultural. Fa dos anys i mig vaig publicar el meu primer llibre de poesia. Des de llavors vaig començar a moure'm en aquest sector, vaig començar a anar a moltíssims esdeveniments i a participar en coses relacionades, llavors va ser quan em vaig adonar que la cultura era un món que a m'apassionava. La biotecnologia està molt bé per a exercir, però no m'ompli ni m'apassiona. Quan vaig estar vivint a Barcelona tenia el meu lloc on anar i sentir-me així, com a casa, un lloc on em prenia alguna cosa, escrivia o llegia. No obstant això, quan vaig tornar a València no vaig trobar aqueix lloc. També quan visitava Madrid ho trobava, tornava i una altra vegada em topava de cara amb la realitat: a València no ho trobava. I finalment va succeir, de tant buscar-ho i no trobar-ho, em vaig decidir a crear-ho. Estant a Barcelona ja vaig tindre les meues primeres idees sobre emprendre i tirar avant aquest projecte, però va ser quan vaig arribar a València, després de comentar-lo amb un parell de persones que em van dir que les llibreries anaven a desaparéixer, la idea va desaparéixer de la meua ment.
Però fa poc, vaig tornar a Madrid, farà tres mesos o així, i acabava de deixar el treball, i vaig pensar: és el moment. Vaig començar a moure-ho tot, sense dir-li res a ningú, simplement veient a veure si seria factible. I quan em vaig voler adonar ja tenia el cap, les mans i tot ficat en el projecte. Ja ho estàs quasi tocant, per la qual cosa és impossible tornar arrere. Així que vaig dir: avance.

 

 

Com vas arribar fins a València Activa?

Volia fer-ho tot bé. Pas a pas, sense saltar-me cap. I al final, per molt que la gent que m'envolte puga saber, ningú millor que un professional que es dedica exclusivament a això et sabrà guiar. Així que, vaig buscar per internet, informant-me moltíssim, vaig veure on havia de cridar i vaig trobar el Centre de Recursos Empresarials i d'Emprenedoria Petxina. Així mateix, també vaig tindre la gran influència de la meua editora. El meu primer llibre el vaig traure per una editorial d'autoedició i la meua editora estava a Madrid, en un programa similar a aquest d'assessorament, però a Madrid, gràcies al qual va poder establir les bases del que és ara la seua editorial, que ara mateix és una de les més importants. I així va ser com vaig arribar fins ací, fent les coses bé. Vaig pensar que no podia fer-ho pel meu compte perquè sabia que m'anaven a sorgir problemes o em podia saltar algun pas, per la qual cosa vaig tindre una cita amb Diana i em va guiar en aquest camí de l'emprenedoria.

 

I en què t'ha ajudat?

Quan vaig arribar al servei d'assessorament empresarial de València Activa ja sabia el que volia fer. Tenia el meu pla d'empresa, però estava perduda. No sabia com era el primer pas, ni l'últim, ni que havia de fer en matèria fiscal, si necessitava contractar a algú que m'ho portara, com em podia donar d'alta. Tenia moltes preguntes. Quin és el primer pas que he de donar? I l'últim? Què es considera obra major? I obra menor? Com tramite la llicència? Són coses que saps que has de fer però que no tens ni idea de quins passos seguir. Sembla fàcil des de fora, però des de dins no ho és i, a més, emprenent sola. Si ho fas entre dos o tres és més suportable, però ara mateix no concebo el moment en un període de mitja hora no em sone el mòbil i sorgisca algun problema. Sincerament, podria escriure un llibre amb les aventures i també els esglais des que vaig començar. Per tant, ha sigut fonamental tindre a algú que et vaja guiant i assessorant ja que agilita el treball moltíssim.

Quant temps ha transcorregut des que vas vindre a València Activa fins al moment en el qual materialitzaràs el teu projecte?

Mas o menys dos mesos.

Recomanaries aquest servei a altres persones?

Crec que és indispensable. No és que ho recomane només, sinó que crec que ara mateix, per a una persona jove com jo és absolutament necessari. Per molt que tingues als teus pares, o a gent que et puga assessorar, ningú et guiarà com qui es dedica a això.
La gent hauria d'estar més familiaritzada amb aquesta mena de serveis municipals. Tothom hauria de saber el que des de València Activa s'ofereix en matèria d'assessorament per a emprendre, perquè al final, moltíssimes persones tenen projectes, però moltes no els materialitzen perquè pensen que estan soles, que és impossible o que és molt difícil. Em recorde que després de rebre asessorament vaig dir: ja no estic sola. Ja no estava tan perduda, tot el que tenia al cap fet un embull, es va canalitzar i vaig pensar: puc fer-ho.
Crec que aquests serveis municipals poden ajudar a molta gent, hi ha idees magnifiques i super innovadores que no es duen a terme perquè les persones que les creen pensen que estan soles. Emprendre no és un camí fàcil, però en el sentit que t'assessoren de manera gratuïta i que estiga aqueixa possibilitat, és una meravella.

Categorías