Categorías

Cada vegada més dones trenquen barreres i lideren el canvi en el mercat laboral valencià

Arran del Dia Internacional de la Dona, analitzem i interpretem les dades recollides per l'Observatori d'Ocupació i Formació de l'Ajuntament de València en l'informe sobre la situació del mercat laboral des de la perspectiva de les dones a València en 2022.

El foment de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes forma part de les activitats prioritàries recollides en els estatuts de la Fundació València Activa del Pacte per l'Ocupació de la Ciutat de València. Treballar per aconseguir la integració laboral de les dones en igualtat de condicions respecte als homes és un dels nostres objectius estratègics a València Activa.

Les mesures en aquest sentit se centren en la formulació i l'execució d'accions positives que faciliten la inserció laboral de les dones i fomenten la igualtat d'oportunitats per a la contractació. En conseqüència, resulta imprescindible fer un seguiment anual dels avanços en matèria d'igualtat d'oportunitats laborals entre dones i homes.

Per tant, a continuació, interpretem l'informe que exposa els principals resultats obtinguts sobre l'atur, l'ocupació i la qualitat de l'ocupació entre les dones de la ciutat de València.

Població i Activitat Econòmica

En l'informe, veiem que la població activa de dones de la ciutat de València en 2022 s'ha mantingut constant respecte a 2020 i 2021, encara que amb una baixada important en unes 5.000 dones en el tercer trimestre del passat any. Tal com s'indica, la població de dones ocupades ha tingut una evolució positiva en els últims quatre anys, però observem com el nivell d'ocupació dels homes és major en pràcticament tot el període i amb una tendència a l'alça molt superior al de les dones.

Pel que fa a la població parada, va haver-hi una disminució durant l'últim exercici i es va reduir de manera considerable des de mitjan 2020. En qualsevol cas, queda reflectit que l'evolució de la població parada és molt més sensible als canvis en el cas de les dones, amb variacions molt més elevades que en el cas de la població masculina.

Afiliació a la Seguretat Social

L'afiliació de les treballadores valencianes va experimentar un increment del 4,4% i va representar proporcionalment el 54,1% de les afiliacions totals de València. Això va suposar un canvi de tendència, ja que en els règims general i d'autònomes va augmentar el nombre d'afiliades en comparació anual. Les úniques excepcions van ser el règim agrari, el de treballadores de la mar i el d'empleades de la llar.

Contractacions

En l'àmbit de les contractacions, s'ha realitzat un número similar d'aquestes tant a homes com a dones en 2022. Al llarg de l'any, els contractes han decrescut, exceptuant la tendència a l'alça que han experimentat en els últims mesos.

Cal destacar que, del total de contractes signats en 2022, el 59,53% van ser subscrits per dones, mentre que el 40,47% els van signar homes.

Per trams d'edat, veiem percentatges de contractació inferiors en comparació amb els homes. Especialment, en la franja entre els 30 i els 44 anys només se signen amb dones un 45% dels contractes. A més, aquest és el tram d'edat en el qual la variació enfront del 2021 és pitjor, amb una caiguda de gairebé 8 punts en el nombre de contractes realitzats a dones.

Per a la resta de contractacions de dones, les xifres han millorat lleugerament enfront de l'any anterior. En el cas de les dones majors de 55 anys, s'ha produït un increment del 3,57% dels contractes enfront de l'any 2021.

Es percep una disminució del pes dels contractes temporals i un ascens dels indefinits en les dones en passar d'un 8,5% de contractes indefinits i un 90,1% temporals el gener de 2015 a un 39,41% de contractes indefinits i un 59,6% temporals.

Pel que fa a la contractació per nivell formatiu, els contractes a dones amb formació en educació superior són majors que a homes amb aquest mateix nivell d'estudis.

En termes de contractació en general, la taxa de dones en els contractes a temps parcial va ser de més del 60%. En alguns casos, com per a dones de 45 a 54 anys, va arribar a fregar el 72%. En el cas dels contractes a temps parcial realitzats amb persones majors de 55 anys, el 68% es correspon amb dones.

Per sectors d'activitat econòmica, l'hostaleria continua sent el sector en el qual més contractes signen les dones i registra un increment enfront de l'any anterior de gairebé un 10%. Les activitats que li segueixen són les de transport i emmagatzematge, les activitats administratives i de serveis auxiliars i el comerç. L'activitat més feminitzada és la de les activitats de la llar, seguida de les activitats sanitàries i de serveis socials i l'administració pública. Per contra, les més masculinitzades són la construcció, les indústries extractives o l'agricultura i la ramaderia.

Persones desocupades registrades

Tal com es recull en l'informe, el nombre de dones parades registrades a la ciutat de València s'ha reduït en més d'un 25% en dos anys, en passar de 38.652 el gener de 2021 a 28.808 el desembre de 2022.

És possible visualitzar com ha anat disminuint de manera continuada l'atur a la ciutat per a tots dos sexes. L'evolució és pràcticament la mateixa en els dos casos, encara que les dones representen un percentatge superior en aquesta situació.

Les edats amb pitjors xifres en aquest sentit són el tram entre 30 i 44 anys —encara que constitueix també la franja on més s'ha reduït l'atur respecte al 2021— i els 55 anys. L'evolució de l'atur de dones per trams d'edat durant els dos últims anys marca una línia descendent, a excepció de les majors de 55, la tendència de les quals és lineal. El tram millor situat i que ha vist millorar la seua situació ha sigut el de dones menors de 29 anys.

Serveis, programes i ajudes

Com ja saps, a València Activa oferim diversos serveis i programes que contribueixen a millorar la situació laboral de les dones. Des de la plataforma Treballem Iguals, busquem combatre la desocupació femenina, millorar habilitats i coneixements professionals de dones, visibilitzar el talent femení, fomentar el treball en xarxa, lluitar contra el "sòl enganxós", tancar la bretxa digital de gènere, trencar el sostre de cristall i fomentar l'emprenedoria.

Per a això, disposem de serveis i programes dirigits a dones desocupades o en millora d'ocupació, a dones ocupades sobre habilitats per al lideratge, a dones directives, programes d'orientació, formació i inserció laboral per a dones víctimes de violència de gènere, capacitacions professionals i formacions tecnològiques per a dones, entre altres.

A més, disposem de la Unitat d'Igualtat de València Activa, on oferim informació i assessorament en matèria d'igualtat laboral, plans d'igualtat per a empreses i tallers de sensibilització. I posem a la teua disposició Espai Lidera, el nostre espai de coworking per a dones a València, on es duen a terme diferents esdeveniments i accions, així com formacions específiques per a visibilitzar el lideratge femení.

Com va aprovar la Junta de Govern Local la setmana passada, traurem també una línia específica de subvencions per a incentivar l'ocupació entre la població femenina de més de 45 anys. Es tracta de les ajudes de promoció econòmica Ocupa Dona Plus. D'aquesta manera, cada empresa que contracte una treballadora en aquesta franja d'edat rebrà 3.000 euros. L'objectiu és ajudar al col·lectiu amb majors dificultats per a accedir a l'ocupació, donar-li visibilitat i oportunitats.

Categorías