Categorías

Coneix iniciatives valencianes que fomenten vocacions STEM entre les xiquetes i adolescents

En les últimes dècades, la demanda de professionals en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM, per les seues sigles en anglés) ha augmentat exponencialment. Així i tot, les dones continuen estant infrarepresentades en aquestes àrees, la qual cosa resulta en una pèrdua significativa de talent i perspectives. Per tant, és crucial fomentar les vocacions STEM en xiquetes i adolescents des d'una edat primerenca.

El primer pas per a aconseguir-ho és assegurar-se que les xiquetes tinguen accés a l'educació en STEM. Això pot començar en la llar, fomentant l'interés en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques des dels primers anys. A mesura que les xiquetes creixen, és important assegurar-se que tinguen accés a oportunitats educatives en aquestes àrees, com campaments d'estiu STEM, programes extracurriculars i classes especialitzades.

A més, és essencial contribuir al fet que les xiquetes se senten còmodes i segures en els entorns STEM, i que tinguen referents, models a seguir.

A continuació, et presentem diversos serveis i programes mitjançant els quals s'incentiven les vocacions STEM.

#DoneStem: visibilitzant el treball de científiques i tecnòlogues

Des de l'Ajuntament de València, a través de València Activa, acostem la ciència i la tecnologia amb les biografies de dones que han marcat la història en els camps STEM mitjançant la campanya #DoneStem.

A causa de l'escassa presència de dones en materials educatius i, al seu torn, en carreres científiques, treballem per a tancar bretxes i tractem d'avançar cap a un model d'aprenentatge que ajude xiquetes, adolescents i famílies a endinsar-se sense límits en les àrees STEM. Per a això, donem a conéixer la història de grans dones que, amb el seu talent, el seu esforç i la seua dedicació, van realitzar aportacions de gran valor per a la nostra societat.

Technovation Girls CV

En el marc del Dia Internacional de les Xiquetes i les TIC, que es va celebrar el passat 28 d'abril, l'Ajuntament de València ha anunciat una nova edició de Technovation Girls CV, el programa educatiu que té com a objectiu inspirar xiquetes i dones joves a convertir-se en líders i emprenedores en tecnologia.

Aquest programa se centra a ensenyar habilitats pràctiques en tecnologia i emprenedoria, així com a fomentar el lideratge i la resolució de problemes en les joves participants.

El programa Technovation Girls CV està dirigit a xiquetes i dones joves d'entre 8 i 18 anys, i s'imparteix a través de tallers presencials i en línia. Durant el programa, les participants aprenen a crear aplicacions mòbils, a desenvolupar habilitats de lideratge i a preparar-se per a participar en una competició global de tecnologia i emprenedoria.

L'objectiu final de Technovation Girls CV és empoderar les xiquetes i dones joves perquè utilitzen la tecnologia i l'emprenedoria com a eines per a resoldre els desafiaments socials i econòmics en les seues comunitats i a tot el món. En ensenyar habilitats en tecnologia i emprenedoria, així com en lideratge i resolució de problemes, el programa busca fomentar el desenvolupament de líders joves que puguen tindre un impacte significatiu en el món.

Girls4STEM

Girls4STEM és un projecte de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València, finançat per LABORA, dirigit al foment de les vocacions STEM, especialment entre les xiques, a través de l'organització d'activitats de divulgació.

L'esperit del projecte és participatiu i inclusiu, per la qual cosa el primer gran valor del projecte és l'estudiantat preuniversitari: primària, secundària, batxillerat i cicles formatius.

L'objectiu és visibilitzar com és el dia a dia de treball de les persones en les àrees STEM. Per a això, compten amb el segon gran valor de la iniciativa, les expertes STEM, que informen sobre el talent emergent i sobre el paper de les dones dins d'aquestes disciplines.

Per tant, el projecte pretén fomentar les vocacions STEM perquè augmente el nombre d'estudiants que decidisquen cursar estudis en aquests camps, així com despertar la curiositat sobre aquestes temàtiques entre les persones més joves.

Girls4STEM fomenta la participació activa de totes les parts implicades: estudiantat, professorat, col·legis professionals i empreses, i contribueix a la difusió dels coneixements científics i la innovació de l'àmbit STEM. Sobretot, posa el focus en les investigacions, els desenvolupaments i els avanços de les dones STEM.

Categorías