Categorías

Manual de supervivència davant el teletreball i la conciliació familiar

És possible que, si eres pare o mare de família, aquests dies et resulten d'allò més difícils a l'hora de dur a terme les teues activitats laborals i compaginar-les amb les necessitats dels membres de família que conviuen en confinament. Especialment si parlem de tindre als i les més joves o majors a casa.

Conciliar la vida laboral amb la familiar es converteix en una vertadera tasca per a herois. Més possible encara, és que hàgem donat amb alguna guia de recomanacions per a la quarantena sobre teletreball i la conciliació familiar. I, a pesar que molts poden arribar a pensar que cap d'eixes mesures és realment eficaç, la realitat pot arribar a sorprendre'ns. El teletreball, ben aplicat, pot ser un dels nostres millors aliats. Sobretot quant a la gestió del nostre temps i el dels nostres familiars es refereix.

Moltes persones pensen que en el millor dels escenaris la seua productivitat es reduirà a la meitat respecte als seus millors dies. I, probablement, amb una major concentració a l'habitual en l'oficina o despatx. Està el got mig ple o mig buit? Tot es resumeix a com s'afronte aquesta nova situació que, sens dubte, a alguns ens agafa menys preparats que a uns altres.

Un dels pilars per a conciliar el teletreball amb la vida o tasques familiars és la sinceritat. Amb tu mateix i amb la teua empresa. Només fixant objectius reals i factibles, que es corresponguen o ajusten al nivell de càrrega en les nostres famílies i cases, podrem mantindre un pla d'acció veritablement eficaç. Així que, el primer que hem de fer és explicar amb franquesa a l'empresa, i viceversa, quines són les condicions de treball en aquest confinament.

Establir horaris, recrear torns amb la parella o família, delimitar un espai físic de treball i reservar diversos moments d'oci en família; són algunes de les mesures que més funcionen a l'hora d'establir un pla de treball i conciliació laboral. Per això et deixem per ací aquest article sobre el teletreball: consells i apps per a organitzar-te. Estem convençuts que t'ajudarà, i molt.

A partir d'aquestes idees, cada persona pot dissenyar el seu propi mètode. Però portar a la pràctica aquestes recomanacions pot resultar un vertader repte d'organització en la nostra llar en les circumstàncies que ens trobem. En primer lloc, perquè bona part dels treballadors i treballadores s'han vist en la necessitat de desenvolupar la seua activitat de manera remota en espais no aptes i sense que les seues empreses estigueren preparades per a això.

A l'hora de la veritat, recrear el nostre espai de treball de l'oficina a casa resulta una tasca majoritàriament fallida. Bé siga per la falta d'equip veritablement preparat, la sobrecàrrega de l'ús del wifi o internet, perquè necessites atendre els més xicotets de la casa o eixir a fer la compra de la setmana. Per això, si el primer pilar per a la conciliació familiar i laboral en temps de teletreball és la sinceritat, el segon és la coordinació.

També hem de ser conscients de la constant exposició a informació i notícies que parlen de la propagació del coronavirus, i totes les conseqüències que, per desgràcia, han anat en augment. Sens dubte, aquest és un factor a tindre en compte i que no ajuda a concentrar-nos en les nostres ocupacions de la manera que faríem tradicionalment. Per aquest motiu el tercer element per a poder compaginar el teletreball i la vida familiars siga el saber prendre descansos. Això sí, un descans de 10 minuts, 15 com a molt, per a poder reinicialitzar la ment i tornar a posar-nos amb els nostres “deures” d'una manera renovada.

A més, tots tenim una sèrie de tasques “extracurriculars” en la llar de les quals ocupar-nos. Ordenar la casa, netejar, cuinar, estar pendent de les fonts oficials d'informació i les pertinents mesures d'higiene, ajudar als xiquets i xiquetes amb els deures, reorganitzar l'agenda i moltes altres xicotetes labors que van sorgint cada dia. Per això, recomanem fer un ús correcte del nostre temps lliure.

El cap de setmana no sols és el moment per a desconnectar del treball i gaudir de la família, sinó que també és el moment idoni per a avançar i organitzar eixes tasques que, sabem, ens lleven molt temps en el dia a dia sense voler-nos donar fins a ni compte. Tot això es tradueix en constants interrupcions que menyscaben el ritme de treball. Així que intenta fer-les el cap de setmana. Got mig ple o mig buit? Recorda-ho, amb una mentalitat proactiva es pot.

Som conscients que aquests temps són difícils per a tots i que el teletreball ha sorgit com quasi l'única manera de mantindre les nostres activitats laborals. Però precisament, sent conscients de la situació tan excepcional a la qual ens enfrontem, l'esforç tant en el treball com en la llar ha de ser extraordinari.

Des de València Activa, us assegurem que seguint aquesta línia de consells per a conciliar la vida laboral amb la familiar durant el confinament, afegit a una actitud mental positiva i proactiva, agrairàs en el futur poder atendre als qui més vols sense esperes res més acabar la teua jornada laboral.

Molt ànim i a teletreballar! 

 

Categorías