Categorías

Dades que necessites saber sobre lideratge femení

Encara que les dones participen i destaquen cada vegada en més àmbits laborals, les oportunitats i les posicions entre homes i dones encara són desiguals hui dia. Encara és un gran repte trobar presència femenina en llocs de lideratge.

Actualment, el percentatge aproximat de dones en llocs directius, segons l'informe Women in Business 2022, és del 36 %, quan representen quasi el 46 % de la força laboral.

No obstant això, les empreses que compten amb dones com a directives presenten majors beneficis i capacitat per a atraure i retindre professionals amb talent, així com millores en matèria de creativitat i innovació.

Per tot això, des de València Activa impulsem el talent femení i organitzem esdeveniments com el Fòrum de Lideratge Femení, que enguany celebrarà la seua segona edició. L'objectiu és donar visibilitat a referents del lideratge femení, dones que ocupen llocs de responsabilitat i que poden servir d'inspiració a altres dones. Així, posem en valor el talent i el lideratge femenins i evidenciem que les dones no tenen límits.

A continuació, et proporcionem una sèrie de dades sobre lideratge femení que necessites saber per a comprendre la importància d'esdeveniments com aquest. Posem el focus en uns certs sectors on l'absència de dones en alts càrrecs és especialment alarmant.

Lideratge femení en gastronomia

La gastronomia sempre ha estat lligada a la labor tradicionalment associada a les mares i àvies. En canvi, en l'àmbit de l'alta cuina, predomina la presència d'homes.

Hui dia, només un 10 %, aproximadament, dels establiments espanyols guardonats per la Guia Michelin estan a càrrec de dones, mentre que aquestes representen el 50 % de les persones assalariades en l'entorn gastronòmic.

Al maig d'enguany, únicament 11 dels 119 restaurants amb tres estreles Michelin en el món tenien una cap de cuina.

La situació ha millorat respecte a anys anteriors, ja que en 2018 l'Enquesta de Població Activa (EPA) indicava que un 53 % de les persones treballadores en l'àmbit de la gastronomia eren dones i, d'elles, només un 7 % formaven part del món de l'alta cuina.

Tenint en compte les dades actuals, cada vegada hi ha més dones que assumeixen llocs de poder en el sector gastronòmic, però els avanços continuen sent escassos i lents.

Lideratge femení en esport

L'esport, al llarg de la història, ha sigut un espai associat als homes, tant pel que fa a la seua pràctica com a la seua gestió. En l'actualitat, encara existeixen estereotips de gènere que dificulten l'equitat entre homes i dones en aquest àmbit.

En les estructures esportives, existeix una cultura masculina imperant, mentre que a l'esport femení se li destinen menys recursos econòmics, materials i humans, així com menor atenció i repercussió mediàtica.

Per a canviar aquesta realitat, és essencial la presència de referents femenins esportius on les generacions més joves puguen veure's reflectides, i incentivar alternatives com la gestió i la direcció de clubs i altres llocs de poder.

 

Lideratge femení en ciència

Segons dades de l'ONU, menys del 30 % de persones que es dediquen a la investigació científica són dones. A Espanya, només el 25 % de les places de catedràtic o catedràtica d'universitat i professorat d'investigació en el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) corresponen a dones. Les dades demostren que existeix una infrarepresentació femenina tant en l'àmbit científic com en el tecnològic.

Això complica l'existència de referents que puguen generar interés i constituir exemples en les etapes educatives més primerenques. Al seu torn, dificulta el fet que les xiquetes tinguen interés o es visualitzen en uns certs llocs i camps.

Lideratge femení en professions masculinitzades

En general, existeix una notable infrarepresentació femenina en professions masculinitzades. Les dones representen més del 51 % de la població en edat laboral i més del 60 % de les persones amb titulació universitària, però a penes representen el 25 % en carreres tècniques.

Un exemple és el sector de l'aviació, on les dones constitueixen aproximadament el 3 % de pilots, quan entorn del 75 % són auxiliars de vol.

 

Categorías