Categorías

5 errors en el teu CV que poden deixar-te fora d'una recerca

El curriculum vitae és la teua carta de presentació, la primera imatge que una empresa tindrà de tu. Pot ser un gran aliat i impulsar-te a aconseguir el lloc de treball o, per contra, tancar-te portes abans de l'entrevista.

El teu currículum ha de ser un document impecable, rigorós, creïble i amb la forma i el contingut adequats, correctament ordenats. Com presentes les teues aptituds, la teua trajectòria professional, la teua formació, els teus assoliments i les teues dades és essencial per a fer una bona impressió. Per això és tan important conéixer les claus per a elaborar un CV i, sobretot, quins errors evitar per a no quedar-te fora d'un procés de selecció.

A continuació, des de València Activa t'indiquem els 5 errors principals que poden deixar-te fora d'una cerca d'ocupació i et donem consells sobre com fer un curriculum vitae.

 

Què evitar en el teu currículum

1. Faltes d'ortografia i gramàtica

El currículum ha d'elaborar-se i revisar-se meticulosament per a evitar faltes d'ortografia, puntuació i sintaxi, ja que aquestes transmeten la idea de falta d'atenció, cura i interés. Per a assegurar-te de no tindre errors d'aquest tipus, no et fies d'un corrector automàtic ni d'una única revisió. Llig diverses vegades el document abans de fer-li'l arribar a l'empresa i revisa'l a consciència a la recerca de possibles errates.

Fins i tot, pots utilitzar altres tècniques de revisió, com llegir el currículum començant pel final per a assegurar-te que cada apartat tinga sentit per separat. A més, pots demanar-li a una persona de confiança que també el supervise, ja que pot veure detalls que a tu se t'hagen escapat. Extrema les precaucions per a garantir una correcció que et presente com una persona professional i idònia per al lloc.

 

2. Massa extensió

Un bon currículum no pot ser molt extens. L'ideal és englobar la informació pertinent en una pàgina. Si la teua experiència laboral abasta més de 10 anys, llavors pots incloure una pàgina més com a màxim. Has de tindre en compte que la persona que pot seleccionar el teu CV dedicarà tan sols uns segons a considerar-lo. Comprovarà directament, a primera vista, si compleixes els requisits necessaris, per la qual cosa tot el que complique aquesta tasca serà contraproduent.

Has d'evitar informació supèrflua perquè el curriculum vitae siga atractiu i fàcil de llegir. Senzillesa i claredat abans de res. Inclou només les competències, la formació i els assoliments que estiguen estretament relacionats amb el perfil professional demandat. Pensa quins aspectes de la teua trajectòria és preferible destacar per al lloc al qual vols aplicar i presenta'ls de forma ordenada i visual. D'aquesta manera, el reclutador o la reclutadora podrà localitzar ràpidament les dades d'interés, decisives per a la selecció del teu currículum.

Recorda que, si entres en el procés de selecció, en l'entrevista ja tindràs temps de desenvolupar més la teua experiència i afegir assoliments i anècdotes que estimes oportuns. El currículum no és el lloc on incloure aquestes dades, i tampoc es pot convertir en una autobiografia.
 

3. Desordre o mala estructuració

Aquest punt està molt relacionat amb l'anterior. Ja que el currículum no pot ser extens, és imprescindible traure el màxim partit de l'espai utilitzat i cuidar la seua estructura i la seua aparença. Per a això, recomanem dividir la informació per blocs: dades personals bàsiques, experiència (de més a menys recent), formació, coneixements i assoliments. Pots agrupar-los com preferisques, però has de tractar de destacar allò que més s'ajuste a l'oferta laboral i incorporar paraules clau.

És fonamental que no recarregues de colors ni de text il·legible el teu CV. Pots incloure creativitats gràfiques, però molt simples i amb molta moderació, únicament perquè resulte atractiu i clar visualment. Per a mantenir la coherència, para atenció a detalls com usar la mateixa tipografia i la mateixa grandària de lletra i d'altres elements quan corresponga. Respecta els marges i deixa que el text respire. T'aconsellem guardar el document de manera que conserve el format; per exemple, en PDF.

 

4. Mentides

Si menteixes en el teu CV, és molt probable que el descarten immediatament. És un error molt greu que pot condicionar el teu futur laboral, així que no has de caure en ell. Les empreses i el seu personal reclutador tenen moltes eines per a detectar falsedats, així que els resulta molt fàcil comprovar si el que exposes en el teu curriculum vitae és real.

De la mateixa manera, has d'evitar les exageracions, perquè també constitueixen mentides i poden quedar fàcilment al descobert en una entrevista o en una prova. Sigues sincer o sincera i tingues molt present que mentir pot implicar que no et criden mai més, mentre que ampliar la teua experiència i tornar a optar a una oferta de treball similar sempre serà una opció si vas amb la veritat per davant.

 

5. Contingut poc professional

La professionalitat és el tret clau que ha d'inspirar el teu curriculum vitae. Per a això, has de seleccionar de forma molt acurada el contingut que introdueixes en ell. Si afiges una fotografia, ha de ser exclusivament de la teua cara, de prop i recent. Una imatge formal, neutral, sense fons ni postures forçades. No retalles una foto de les teues xarxes socials o d'un àmbit no professional i la utilitzes en el teu CV, perquè no genera una bona impressió.

Quant a xarxes socials, filtra també els perfils que inclous en el teu currículum, ja que només han d'aparéixer aquells que empres de manera professional, ja siguen de Twitter, Instagram, Facebook o LinkedIn, per exemple. Elabora, perfecciona i actualitza aquests perfils de manera assídua, perquè els reclutadors poden accedir a ells en qualsevol moment.

Evita igualment incorporar una adreça de correu electrònic que no siga professional i que incloga elements com números, sobretot si indiquen el teu any de naixement. L'ideal és que utilitzes una direcció amb el teu nom complet o el teu domini personal. En conjunt, recorda no donar excessives dades personals que manquen d'interés per al lloc i per a l'àmbit professional en general.
 

Categorías