Categorías

València Activa rellança TecnoDones, un programa dirigit a dones per a afavorir la seua presència en les carreres STEM

L'11 de febrer va ser el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, un dia promogut per Nacions Unides amb l'objectiu de posar fi al desequilibri de gènere en aquestes disciplines.

La presència de les dones en les carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) ha caigut en els últims anys. En aquests moments, al voltant del 54% dels universitaris són dones i, no obstant això, la seua presència en carreres tècniques no arriba al 25%.

A aquesta bretxa se suma una altra jeràrquica en investigació. A Espanya, com hem vist aproximadament el 50% dels estudiants de Grau són homes i l'altre 50% són dones, però aquesta distribució es converteix en bretxa, quan parlem de càtedres, ja que el percentatge de dones catedràtiques descendeix per davall del 20%.

En aquest sentit, és també necessari remarcar una dada lligada al reconeixement i la visibilització: els premis. Segons les xifres recollides fins l'any passat, podem observar com en els Premis Princesa d'Astúries hi ha hagut 64 homes premiats i 2 dones premiades. En el premi nacional d'investigació, el biaix també es manté 95 premiats vs 8 premiats i en els premis Jaume I la xifra també és rotunda: 112 guardonats enfront de 7 guardonades.

Aquestes són les xifres, però és que també hi ha una realitat i és que la creixent necessitat de professionals científic-tecnològics posa l'accent en la bretxa de gènere que existeix en les carreres STEM i fa patent la urgència de captar l'interés de les dones en aquest àmbit.

Per això cada acció posada en marxa per a visibilitzar a la dona en l'àmbit de les carreres STEM és clau. Introduir a les dones en el camp de la tecnologia a través de la formació és bàsic i en eixa línia treballa l'Ajuntament de València a través de València Activa.

Pilar Bernabé, responsable de l'Àrea de Desenvolupament Innovador, assegura que dades com els a dalt detallats, obliguen qualsevol administració responsable a ser feminista. “I per això hem d'esforçar-nos perquè no pensen que el lideratge tecnològic és només per a homes, perquè aporten la seua visió i el seu talent, les seues idees i la seua il·lusió”, recalca.

És per això que, amb l'objectiu de formar dones en perfils tecnològics, millorar les competències de les professionals i incentivar l'emprenedoria des de València Activa es va posar en marxa TecnoDones, un programa -emmarcat en la plataforma Treballem Iguals- que ha beneficiat fins hui a més de 100 dones amb formacions com Coders i Factory Startup Woman, una xifra que enguany augmentarà fins a les 200.

Clara Fernández, després de diversos anys treballant en radi, va decidir apostar pel món del màrqueting digital i la creació web. Alumna de la primera edició de Coders Women Edition, assegura que aquest curs no sols li ha proporcionat els coneixements bàsics i essencials sobre programació i creació web, “sinó que a més m'ha donat les claus per a desembolicar-me amb soltesa en un entorn -el digital- que actualment és de vital importància”.

Així mateix, afirma que aquest curs ha millorat la seua ocupabilitat, “perquè gràcies als exercicis pràctics que vaig realitzar en aquest curs, vaig poder ampliar el meu currículum. De fet, poc després d'acabar-ho vaig començar a treballar en un departament de màrqueting digital en el qual he pogut desenvolupar molts dels conceptes apresos”.

 La seua companya en el curs, Luisa Marroquín, assenyala que aquesta formació li ha ajudat a programar pàgines web bàsiques, però sobretot li ha permés "perdre la por de gestionar serveis més complexos com els de hosting, domini, panell de control, etc.”. “Ser dona no ha de ser motiu de dificultat per a estar en el sector tecnològic o ser una referència dins d'aquest”, defensa.

Per part seua, Marta Martínez, explica que gràcies a aquest curs ha augmentat la seguretat en si mateixa i ha millorat les seues habilitats tecnològiques. “A nivell laboral he pogut millorar el meu CV en Linkedin i he notat un increment d'interés de moltes empreses tecnològiques en el meu perfil professional”, assegura.

D'igual manera, afig que si bé és psicòloga especialitzada en sexologia “(una cosa molt allunyada del món tecnològic) m'ha apassionat aprendre i iniciar-me en el món de la programació, fins al punt de replantejar-me redirigir la meua carrera professional i especialitzar-me en ciències de dades i analítica, ja que el comportament humà es pot estudiar també a través de les dades”.

Finalment, sosté que el fet que, culturalment, la dona haja sigut educada en el rol de cuidadora “ha tingut un gran pes respecte a que la majoria de les eixides professionals no tinguen relació amb el sector tecnològic”.

Categorías