Categorías

TecnoDones: Coneix a aquestes dones valencianes que són referents en el seu sector

La bretxa de gènere continua sent una realitat en sectors com la ciència, la tecnologia, les matemàtiques o l'enginyeria, on la representació de la dona continua sent baixa malgrat que la seua participació en carreres de grau superior ha augmentat en els últims anys. 

A Espanya només el 26% de l'alumnat de les carreres STEM és femení, la qual cosa ja suposa una bretxa. I aquesta bretxa s'evidencia encara més quan coneixem el percentatge de dones que són directives en empreses de base tecnològica: només un 4%. Unes dades que preocupen, sobretot quan hi ha estudis que exposen que en menys de deu anys el 50% de les professions estarà relacionat amb carreres STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).

Aquestes xifres ens animen a treballar per a frenar els prejudicis d'atribució de gènere d'algunes carreres i camps professionals i demostrar, amb exemples i experiències reals, que el coneixement, la innovació i el talent no entenen de gènere, per això us presentem a aquestes professionals que destaquen en el sector STEM. Us convidem a conéixer a aquestes autèntiques TecnoDones.

 

Mª Dolores Real (Vicerectora d'Innovació i Transferència a la Universitat de València): És Catedràtica de Genètica a la Universitat de València. Llicenciada i Doctora en Química per la mateixa universitat amb premi extraordinari de doctorat. Va ser la primera dona a dirigir els Serveis Centrals de Suport a la Investigació Experimental (SCSIE) de la Universitat de València.

 

Bianca Dragomir (Directora General d’ AVAESEN): Màster en Internacionalització econòmica i Integració europea per la Universitat de València. Ha sigut la primera dona que ha rebut el premi ‘European Clúster Manager of the Year 2016-2018’, entregat per la Comissió Europea.

 

Paloma Mas (Startup Relationship Manager en Plug and Play Spain): Graduada en Comunicació Audiovisual i Publicitat i RRPP en UCH-CEU de València, amb premi Extraordinari. Va participar en la creació de la comunitat d'emprenedors de Campus Madrid, arribant a reunir més de 120 startups alhora. Guardonada amb el premi ‘Community Builder’ als València Startup Awards 2018. 

 

MªCarmen Tortosa (Directora de Comunicació de Lanzadera i Angels): Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses i en Dret per la Universitat de València. Màster en Gestió Comercial i Màrqueting per ESIC, i Màster en Direcció de Màrqueting i Comunicació Empresarial per la UPV.

 

Carmen Tarín (Directora General IEM Business School): Diplomada en Ciències Empresarials. Premi Ajev València Jove Empresària 2018.

 

Ángela Pérez (CEO Institut de Medicina Genòmica Imegen): Llicenciada en Ciències Biològiques i MBA. Va fundar la seua primera empresa biotecnològica als 24 anys. Premi ‘Millor emprenedora’ al València Startup Awards 2018 i Premi Forinvest 2019.

 

Elena Lluch (Gerent AVIA): Enginyera Industrial per la UPV. Mentora del programa Up STEAM de la UPV i és membre de la junta de govern del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de València.

 

Laura Olcina (Directora de l'Institut Tecnològic d'Informàtica): Llicenciada en Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València i llicenciada en Gestió Internacional Cesemed per l'Euromed Marseille Ecole de Management. És a més vicepresidenta de la Federació Espanyola de Centres Tecnològics.

 

Henrika Masiulyte (Customer Success Manager Sales Layer): Enginyera Civil, de Planificació i Construcció Urbana per la Universitat de Vilnus. Màster en Gestió Ambiental. Qualitat i Auditoria per a empreses.

 

Celsa Monrós (Education Lead EIT Climate KIC Spain): Enginyera Agrònoma per la UPV. Es va dedicar durant anys a liderar projectes europeus en diferents institucions.

 

Angélica Bellver (CTO i fundadora de Innovation Dron Systems): Enginyera Geomática per la UPV. Màster en Geotecnologías Cartogràfiques en Enginyeria i Arquitectura per la Universitat de Salamanca i Màster en Gestió de Startups per la UPV.

 

Patricia Pons (Doctora en Informàtica, ACM-W UPV): Enginyera Informàtica. Compromesa amb l'objectiu de tancar la bretxa de gènere en el camp STEM.

 

Alina Marín (Responsable en el projecte Azalea UPV): Estudiant d'Enginyeria de l'Energia en la UPV. Forma part de l'equip de gestió del projecte Azalea.

 

Ana Carrau (CEO Upbeat Modus): Llicenciada en Periodisme per la UCH-CEU. Màster en Publicitat i Comunicació Empresarial per ESIC. Fundadora d'Inspirades i*Chiquiemprendedores. Col·labora amb Ajev València. Mentora i formadora a l'Escola d'Organització Industrial i en la Cambra de Comerç de València.

 

Aquests són els perfils d'algunes dones valencianes que són lidereses en els seus sectors i amb la seua visibilització volem que es convertisquen en referents, així com fomentar la vocació tecnològica i científica en les xiquetes i ajudar a tancar la bretxa de gènere en aquests camps.

València Activa treballa per la igualtat de la dona en l'àmbit de l'ocupació i aplica en tots els seus serveis i programes la perspectiva de gènere. De fet, hem llançat plataforma #TreballemIguals, que promou el treball de les dones valencianes perquè puguen trobar ocupació, millorar-ho o promocionar. A més, aquesta plataforma ofereix un programa formatiu –Tecnodones-, dirigit a professionals de perfil tecnològic.

Sabem també que l'educació i la visibilització de referents són imprescindibles per a començar a tancar la bretxa digital, per això realitzem jornades en col·legis i instituts, per a apoderar a les alumnes, i que senten des de l'escola que no existeixen barreres per a optar per un camp professional o un altre i sàpien que poden arribar tan lluny com es proposen.

Per tot això, amb jornades com les realitzades durant el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, convidem a l'alumnat a reflexionar sobre la necessitat de trencar la visió tradicional del paper de la dona en la ciència, ampliant la perspectiva de les dones en l'emprenedoria, la tecnologia i la ciència. 

Continuarem treballant contra el sostre de cristall, el sòl enganxós i la bretxa digital, impulsant mesures i accions que frenen la discriminació per raó de gènere en l'àmbit laboral.

Categorías